Heerlijke knoop-yoga

Yoga is met jezelf in de knoop liggen en daar helemaal oké mee zijn. Al je stijve spieren omarmen. Accoord gaan met je pijnlijk plekken. Je adem vrijelijk laten stromen. En als klap op de vuurpijl: alles laten zijn zoals het is. Niets willen veranderen, aanpassen of ermee in strijd gaan.

Kippenvel
Nou, ga er maar aan staan. Dat allemaal in 5 kwartier yogales. En toch… vrijwel elke les word ik weer verrast door mijn yoga-genoten. Opmerkingen die zooooo’n essentie raken dat ik er kippenvel van krijg. Ze komen soms achteloos voorbij tijdens de thee-sessie aan het einde van de yoga.

Quote-selectie

  • ‘ik zit ruimer in m’n vel’
  • ‘ik snapte niet meer hoe mijn armen lagen, moest gewoon even kijken’
  • ‘ik was compleet in een andere wereld’
  • ‘mijn stijve schouders werden helemaal warm’
  • ‘ik zat zo stevig toen ik in m’n loodlijn was’
  • ‘ik werd zó geraakt door de overgave…’

De essentie van deze opmerking is dat je een ander bewustzijn ervaart. Je kijkt letterlijk anders naar je lichaam, voelt dingen die je op de fiets naar de supermarkt niet opmerkt. En ook dat is yoga. Een vergroting van je bewustzijn.

Willen?
Die bredere blik geeft ook ruimte om dat wat pijn doet, stijf voelt of irriteert te verzachten. Dat komt eigenlijk als ‘bijproduct’ als je je aandacht en adem naar die plek brengt. Zonder dat het moet of dat je het wilt beïnvloeden, gebeurt het.

Bruut universum
Het is een dunne scheidslijn tussen je aandacht en je wil ergens op richten. Maar met een beetje training voel je al snel het verschil, want het effect is totaal anders. Met de wil lukt het niet. Met oprechte, geïnteresseerde aandacht gaat het vanzelf. Een grapje van het universum. Best bruut eigenlijk...

Simone

P.S. Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door mijn fantastische mede-yoga-ers!!

Trefwoorden: 
yoga

Reactie toevoegen