Ban de lijstjes!!

To-do-lijstjes. Tiranniserende, verslavingsopwekkende dictatoren zijn het. Nee, echt waar. Leef maar eens een week zonder lijstjes. Control freaks zoals ik raken dan compleet van hun padje en schreeuwen uit: ‘Wat moet ik nu met m’n leven?!?!’ Komt je dit bekend voor? Stort je collectie kladblokjes, stukjes papier en speciale to-do-schriften direct het raam uit. SNEL!! NU!!!

Lekke band
Want dan doe je minder van wat moet en meer van wat je werkelijk wil en waar je zin in hebt (oei, dat gaat tegen de heersende orde in…). Tot voor kort was ik dus zo’n prachtig figuur dat alle mogelijke klussen in en rond het huis, tuin, werk, familie en kat opschreef. Maar dan ook echt alles! Serieus, de fietsband vervangen stond al op m’n lijst nog voordat ie lek was.

Zucht-lijst
Dat wat ik op m’n lijst zette, werd ook iets wat ab-so-luut gedaan moest worden. Want alles wat ik opschreef ging in m’n systeem zitten. En dat wat er in zat, móest er ook weer uit. Anders blokkeerde de boel. Niet wat je noemt vrij leven. En omdat die lijst enkele kilometers aan papier besloeg, voelde ik me altijd enorm druk-druk-druk. Met als resultaat: “Zucht. Pff, veel te doen. Zucht. Krijg ‘m nooit af. Zucht, zucht, zucht.” Ik kreeg bijna astma van dat gesteun…

Mini-papier
Tijdens een fijne wandeling met mijn yoga-docent bespraken we dit. Ze vertelde over haar vader. Hij had zó’n klein schrijfblokje, dat er maar drie taken op paste. En daar hield hij het bij. Elke dag drie dingen. Dat leek me wel wat, en ging ik aan de slag met een miniscuul memoblokje. Nou kán ik heel klein schrijven, als ik wil. Maar die neiging onderdrukte ik. En dat werkte!

Hyper prio’s
Nu krabbel ik neer wat ik wérkelijk wil doen, de echte hyper-ultieme prioriteiten. Die zijn gebaseerd op mijn wensen, doel, dat wat me voedt. En daar neem ik ook meer de tijd voor (want die is er nu!). De echte belangrijke dingen in mijn leven groeien daardoor meer.

Ook zit er veel minder in m’n systeem. Want wat ik er niet instop, hoeft er ook niet uit. Dat was even wennen in het begin, maar wat een chillheid!! Echt aan te raden.

Simone

Reactie toevoegen