Aai jezelf voor succes!

Jezelf belonen. Ik kreeg er altijd een wat ongemakkelijk gevoel bij... Een aai over je eigen bol, een stempel of sticker in je schriftje. Beetje kinderachtig hoor. Nee, dat had ik niet nodig. Ik deed dat wat ik moest doen, gewoon omdat het gedaan moest worden. Hoewel... dat systeem werkte niet echt feilloos.

Dosis dopamine
Maarrr leve de hersenwetenschap, want jezelf belonen is dus gewoon bijzonder slim! Dat wakkert de motivatie aan. Hoe dat werkt? Als je bij succes jezelf beloont, wordt er dopamine aangemaakt. Dat is een gelukshormoon.

In je geheugen wordt vastgelegd: 'als ik dit doe' (bij mij is dat 5 keer per week 10 minuten mediteren), 'dan voel ik me lekker' (beloning in de vorm van héule lekkere koffie in de stad). Mijn hersenen weten dus precies wat ik moet doen om me fijn&heerlijk te voelen. Dus de kans op herhaling is groot.

Omhoog die lat!
Het rupsje-nooit-genoeg in mij heeft de gewoonte om de verwachtingen al snel op te schroeven. Bijvoorbeeld elke dag minimaal een uur mediteren. Da's link, want als ik dat doel niet behaal dan raak ik gestresst, wordt mijn gelukshormoon niet meer aangemaakt en voel ik me diep triest&ongelukig!

Geen haar op m'n hoofd die er aan denkt om me nog eens aan dat uur mediteren te wagen. Want mijn geheugen weet nog hoe ik me de vorige keer voelde toen ik faalde. Weg motivatie!

Stickers!!!
Dusss... Simone wat leer je van Prof. Dr. H. Ersenwetenschap? Latje laag leggen, aai over m'n bol, mooie stickers plakken en genieten van dat stadse kopje koffie! Daardoor blijf ik wel terugkeren naar m'n meditatiekussen. Easy does it.

Simone

Trefwoorden: 
yoga Ede Wageningen jezelf belonen

Reactie toevoegen